Trustpilot announcements
|
September 12, 2017

Trustpilot: Ny dom kræver regulering, der kan beskytte forbrugerne

København - 12. september 2017 - En ny dom afsagt ved byretten i Glostrup pålægger en kunde en bod for at have skrevet en negative anmeldelse af en virksomhed. Trustpilot opfordrer til regulering, der skal beskytte forbrugernes ytringsfrihed.

Inkassofirmaet HornskovVindberg har i deres forretningsbetingelser indbygget en tavshedspligt, der forhindrer kunder at fremsætte negativ omtale af virksomheden, herunder online anmeldelser. I dag fastslog en dom i byretten, at det kan anvende sådan en bestemmelse og konsekvensen var, at en kunde, der havde skrevet en negativ anmeldelse af virksomheden, fik pålagt en bod.

Trustpilot tager stærkt afstand fra enhver form for begrænsning af ytringsfriheden:

“Med domsafsigelsen i dag er der en risiko for, at forbrugernes ytringsfrihed kan blive indskrænket. Teoretisk set indebærer det en risiko for, at ingen brugere kan dele deres negative oplevelser med andre, hvilket kan være ødelæggende for hele internetøkonomien. Vi opfordrer de danske myndigheder til at tage affære og sikre ytringsfriheden for forbrugerne herhjemme ved at indføre regulering, der kan forhindre virksomheder i at give forbrugerne mundkurv på”, udtaler Trustpilot’s General Counsel, Kasper Heine, der bl.a. har ansvaret for kvalitetssikring af platformen og fortsætter:  

“I USA har man indført den såkaldte Consumer Review Freedom Act, der fastslår, at vilkår der forhindrer forbrugernes ret til at ytre sig er i strid med loven. Det vil være nærliggende med en lignende løsning i Danmark, hvor ytringsfriheden nu kan komme under pres”.

Trustpilot har valgt at fastholde HornskovVindbergs virksomhedsprofil. Ved at fastholde virksomhedsprofilen har brugerne mulighed for at se, at virksomheden har pålagt deres kunder en tavshedspligt, der forhindrer dem at skrive negative anmeldelser på Trustpilot. Vi har således offentliggjort en forbrugermeddelelse, der informerer brugerne om deres adfærd på deres virksomhedsprofil. Det, mener vi, er vigtig brugerinformation, da det kan medføre en misvisende TrustScore og vildlede forbrugerne.

“Hvis vi oplever, at virksomheder bryder vores retningslinjer, kontakter vi den pågældende virksomhed og beder dem ændre adfærd. Det skete også med HornskovVindberg. HornskovVindberg ønskede dog ikke at fjerne bestemmelsen, der forhindrer deres kunder i at skrive negative anmeldelser om dem. Vi ophævede derfor aftalen med virksomheden i starten af januar 2017, hvilket fratager HornskovVindberg adgangen til at bruge Trustpilot i deres markedsføring”, udtaler Kasper Heine.  

Press contact

US, UK & ANZ enquiries

Christie Garratt

+44 (0)7955 699 872

press@trustpilot.com

Related News

Trustpilot detects and removes 2.7 million fakes, as platform surges to 46.7 million reviews in the last year

Transparency Report Cover 2022 - square
May 11, 2022Globalarrow icon

Trustpilot issues legal proceedings against Global Migrate for repeated abuse and fake reviews

trustpilot_office_cph_3.png
February 14, 2022United Kingdomarrow icon

A message from our Founder and CEO, Peter, on Ukraine

TP_Presssite_Ukraine2.png
March 10, 2022Globalarrow icon

We've committed to being the most trusted review platform in the world.