Trustpilot announcements
|
January 26, 2022

Uit onderzoek van Trustpilot blijkt dat volwassenen gemiddeld tegen zeven partijen wrok koesteren

  • 78 procent heeft aanhoudende gevoelens van wrok, bijvoorbeeld omdat ze een baan zijn misgelopen, iemand het uit heeft gemaakt of door een slechte klantenservice, terwijl zeven op de tien mensen vindt dat het slecht voor de gezondheid is om zulke gevoelens niet te laten varen

  • Desondanks geeft een derde toe zo lang aan wrok te hebben toegegeven dat ze 'niet meer weten wat de reden was'

  • Het nieuwe onderzoek is onderdeel van Trustpilots campagne Helping Hands (Een handje helpen), waarbij we iedereen eraan willen herinneren hoe belangrijk het is om online op constructieve en weloverwogen manier te communiceren

Helping Hands video thumbnail

LONDEN, NEW YORK, SYDNEY, PARIJS, AMSTERDAM, MILAAN - 26 JANUARI 2021 - Volgens onderzoek van het toonaangevende reviewplatform Trustpilot koesteren volwassenen gemiddeld tegen zeven partijen wrok.

Het onderzoek, waarbij 12.000 volwassenen wereldwijd zijn ondervraagd*, zag dat 78 procent een langdurende vorm van wrok had, bijvoorbeeld door een baan die ze zijn misgelopen, doordat iemand het uitgemaakt had of door slechte klantenservice. Maar liefst een op de twee geeft openhartig toe snel en misschien wel oneerlijk een oordeel te vellen over mensen, bedrijven en situaties. Gemiddeld was de langste wrok die volwassenen ooit hebben gekoesterd 5 jaar, en voor 15 procent was dat 11 jaar of meer.

Ongeveer een derde gaf toe dat diens geestelijke gezondheid te lijden heeft gehad als rechtstreeks gevolg van voortdurende ruzies. Dat verklaart misschien wel deels waarom meer dan een derde spijt heeft van de wrokgevoelens. Voor sommigen is de kans op wrok hoger bij online communicatie. Een derde meldde overhaast te werk te gaan bij het plaatsen van berichten, reacties of feedback op internet.

En meer dan een derde gaf toe dat ze soms vergeten dat bedrijven door echte mensen worden gerund. Dat kan een factor zijn bij waarom een op de tien mensen negatieve feedback online heeft gezet over een bedrijf, product of service, maar hier later spijt van heeft gekregen.

Dit onderzoek is onderdeel van Trustpilots nieuwe campagne Helping Hands (Een handje helpen). Hierbij willen we consumenten er aan herinneren om even een pauze in te lassen en constructieve, nuttige gesprekken online te voeren.

Uit het onderzoek bleek ook dat 50 procent van de mensen na een teleurstellende ervaring met een bedrijf hun mening hebben veranderd van slecht naar goed als een bedrijf zich heeft ingezet het recht te trekken. De bevindingen uit de studie lijken erop te duiden dat vergeven en vergeten mogelijk is: 59 procent van de ondervraagden was het hiermee eens.

Carolyn Jameson, Chief Trust Officer van Trustpilot, zei: "Online gesprekken in de wereld van vandaag verlopen snel. Vaak typen we voordat we nadenken. Bij gesprekken tussen consumenten en bedrijven willen we iedereen er graag aan herinneren om even een pauze in te lassen en te onthouden hoe waardevol deze feedback is voor andere consumenten en de bedrijven. Het is belangrijk om doordacht en weloverwogen te communiceren.

In tegenstelling tot andere plekken op internet maken de reviews op Trustpilot eenvoudig openbare gesprekken mogelijk die iedereen kan zien. Consumenten kunnen hun reviews ook altijd later aanpassen als hun ervaring met het bedrijf in positieve of negatieve zin is veranderd. Bij nieuwe reviews is het belangrijk om na te denken over welke informatie tot betere beslissingen leidt als je online winkelt."

Op nl.trustpilot.com/helpinghands vind je meer informatie samen met tips en trucs over hoe je het beste gevoelens van wrok kunt laten gaan bij feedback online.

Tien belangrijkste oorzaken van wrok wereldwijd

  1. Iemand die ik vertrouw, praat over me achter m'n rug om.

  2. Ergens van beschuldigd worden dat ik niet heb gedaan.

  3. Mijn relatie is vreemdgegaan.

  4. Ik heb iemand geld/iets anders geleend en heb het nooit terug gekregen.

  5. Ik heb ergens voor betaald, maar het was een teleurstelling.

  6. Iemand wordt geprezen voor iets dat ik heb gedaan.

  7. Iemand heeft me gepest toen ik een kind was.

  8. Als een bedrijf een slechte klantenservice heeft geleverd.

  9. Als iemand me belachelijk maakt op basis van mijn uiterlijk.

  10. Als een bedrijf zijn beloften niet nakomt.

* Een nationaal representatieve groep van 2000 mensen werd ondervraagd in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië, Nederland, Frankrijk en Italië.

EINDE

Over Trustpilot

Trustpilot is in 2007 opgericht om een onafhankelijke valuta van vertrouwen te creëren. Wij geloven dat de behoefte aan vertrouwen nu groter is dan ooit.

Trustpilot brengt bedrijven en consumenten dichter bij elkaar om vertrouwen en samenwerking te bevorderen. We zijn een open en transparant reviewplatform dat alle consumenten en bedrijven gratis kunnen gebruiken.

Trustpilot-reviews helpen consumenten om met vertrouwen te winkelen, en voorzien bedrijven van waardevolle inzichten waarmee ze hun aanbod en bedrijfsprocessen kunnen aanscherpen. Hoe meer mensen ons platform gebruiken om hun ervaringen te delen, hoe meer waardevolle inzichten wij bedrijven kunnen bieden en hoe meer mogelijkheden zij hebben om het vertrouwen van de consument te winnen.

Op Trustpilot staan meer dan 144 miljoen reviews over producten en bedrijven op ruim 626.000 verschillende bedrijfsdomeinen. Dit aantal neemt in hoog tempo toe: bijna elke seconde wordt er een nieuwe review geplaatst.

De ruim 840 medewerkers van Trustpilot zijn verspreid over Kopenhagen (hoofdkantoor), Londen, Edinburgh, New York, Denver, Melbourne, Berlijn, Vilnius, Milaan en Amsterdam.

We've committed to being the most trusted review platform in the world.